It's a boy! It's a girl!

Welke producten moet ik vermijden als ik borstvoeding geef?

Er zijn veel voedingsmiddelen die bekend staan als de oorzaak van krampjes of overmatige gasvorming bij het kind. Het gaat vooral om koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola.

Er is echter maar één onderzoek waaruit blijkt dat kool, uien of chocola krampjes kunnen veroorzaken. Er is dan ook geen reden om bij voorbaat bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Als er echter aanwijzingen zijn dat een bepaald voedingsmiddel klachten veroorzaakt, kun je kijken of het helpt als je het niet meer of veel minder gebruikt.

Koffie, cola en alcohol

Waar je wel voorzichtig mee moet zijn, is met het drinken van koffie, cola en alcohol. Cafeïne uit bijvoorbeeld koffie en cola komt in de moedermelk terecht en kan het kind onrustig maken. Bij welke hoeveelheden dit gebeurt, verschilt. Een paar kopjes koffie per dag is meestal geen bezwaar. Omdat in cola ook veel cafeïne zit, is het beter ook daarvan niet te veel te drinken. In thee en chocola zit ook cafeïne, maar deze hoeveelheden zijn zo laag dat je daarmee geen rekening hoeft te houden. Als je alcohol hebt gedronken, komt die via de borstvoeding bij het kind. Het kind zal daardoor minder drinken en het slaap/waakpatroon kan verstoord raken. Het veiligste is daarom niet te drinken. Wil je toch iets drinken, dan kun je het het beste op één glas houden, direct na een voeding, en vervolgens drie uur wachten met de volgende voeding. De alcohol is dan afgebroken.

Het gebruik van medicijnen

Het geven van borstvoeding is een extra reden om kritisch om te gaan met het gebruik van medicijnen. Dit geldt ook voor de middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, inclusief de homeopathische middelen. Van bijna alle geneesmiddelen komt er wel wat in de moedermelk terecht. Toch kan de arts meestal wel een middel voorschrijven dat nauwelijks of geen nadelige gevolgen heeft voor het kind.

Soms is het noodzakelijk een geneesmiddel te gebruiken dat via de moedermelk schadelijk is voor het kind. Dan zal de arts overleggen hoe in dat geval met de borstvoeding moet worden omgegaan. Het kan dan nodig zijn (tijdelijk) te kolven of gekolfde melk weg te gooien. Sommige geneesmiddelen zijn echter weer snel uit lichaam verdwenen. Bij deze middelen is het mogelijk het tijdstip van gebruik en het tijdstip van het voeden zo af te stemmen dat de moedermelk veilig blijft voor het kind.

Kruiden (-preparaten)

Wees verder voorzichtig met kruidenpreparaten. Kruidenpreparaten en andere ‘natuurlijke’ middelen worden vaak als veilig beschouwd. Dit is niet altijd terecht. Schadelijke stoffen in kruiden(preparaten) zoals aloë, senna en kava, kunnen overgaan in de moedermelk en mogelijk schadelijk zijn voor het kind. Gebruik deze dus liever niet. Gebruik kruiden als venkel en anijs met mate. Venkelthee en anijsmelk worden nogal eens gebruikt om de melkproductie te bevorderen, maar het is niet aangetoond dat ze dit doen, terwijl ze wel stoffen bevatten die mogelijk schadelijk kunnen zijn. Van normaal keukengebruik van kruiden is geen risico te verwachten.

Wil je meer informatie over het geven van borstvoeding? Koru Kraamzorg organiseert regelmatig borstvoedingsbijeenkomsten. Via onderstaande knop kun je je aanmelden.

Aanmelden 


Overige FAQ's


FAQ


Klanttevredenheidscijfer:

9,2

1 Kraamverzorgende/gezin

96,7%

Suzanne is een toppertje!