Geboorteplan

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het kan fijn zijn om je zo voor te bereiden op de bevalling. Je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn, maar ook hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan tijdens de bevalling. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.

Samen met de verloskundige kun je bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren? Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.

Veelal is het geboorteplan op het moment van het intakegesprek met de kraamzorgconsulente nog niet geschreven. Je kunt het geboorteplan, wanneer je dit wenselijk vindt, achteraf met ons delen (via e-mail of per post). Zo kunnen wij je wensen ook bespreken met de kraamverzorgende.

"Tip voor de partner: Al kun je het baren niet overnemen van jouw vrouw, wel kun je haar hier enorm in steunen. Door op de hoogte te zijn van het geboorteplan kun jij haar helpen haar grenzen te bewaken."

Ervaringen

"Voor de tweede keer kraamzorg gehad bij Koru. En ook de tweede keer een zeer goede ervaring. De kraamverzorgende was onwijs lief en kundig. Wij hoefde nergens naar om te kijken en zo hoort het in je kraamweek. Zorgde ook goed voor onze oudste en hij was ook direct gek op haar. Heel fijn allemaal! Ik zou alle zwangeren Koru aanraden!"

– Kim, maart 2022

"Koru heeft ons enorm ontzorgd in deze bijzondere tijd van ons leven. Corina voelde goed aan wanneer er behoefte was aan sturing en wanneer er behoefte was aan rust. We werden door haar in de watten gelegd en positief gestimuleerd en aangemoedigd in onze verkenning van onze zoon en alles wat daarbij hoort. Alle informatievoorziening was digitaal en soms ook hardcopy, fijn om dingen terug te kunnen lezen. Wij kijken terug op een onvergetelijke week!"

– Ilse, september 2022

"Onze kraamverzorgster Kathinka was heel lief en wat nog belangrijker is: heel behulpzaam met het opstarten van ons nieuwe leven met een baby. Zij is heel ervaren en dat kan je zien in alle tips die zij ons heeft gegeven qua borstvoeding, zorg voor een baby en alles er omheen."

– Brina, oktober 2022