Geboorteplan

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het kan fijn zijn om je zo voor te bereiden op de bevalling. Je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn, maar ook hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan tijdens de bevalling. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.

Samen met de verloskundige kun je bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren? Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.

Veelal is het geboorteplan op het moment van het intakegesprek met de kraamzorgconsulente nog niet geschreven. Je kunt het geboorteplan, wanneer je dit wenselijk vindt, achteraf met ons delen (via e-mail of per post). Zo kunnen wij je wensen ook bespreken met de kraamverzorgende.

"Tip voor de partner: Al kun je het baren niet overnemen van jouw vrouw, wel kun je haar hier enorm in steunen. Door op de hoogte te zijn van het geboorteplan kun jij haar helpen haar grenzen te bewaken."

Ervaringen

"Een ontzettend fijne kraamweek gehad en dat dankzij Kathinka! Een zeer ervaren, professionele en vooral lieve kraamverzorgster. Heeft ontzettend goed voor ons gezorgd en alle tips en tricks mee gegeven zodat wij zelf vol vertrouwen aan de slag konden. Mochten wij in de toekomst een 2de verwachten zouden we zeker weer voor Koru Kraamzorg kiezen!"

– Weronika, april 2023

"We hebben een zeer prettige kraamperiode gehad. In het begin had de baby wat moeite met goed leren drinken. De kraamzorg heeft verschillende opties aangedragen en alles na overleg uitgeprobeerd. Toen dit eenmaal goed liep heeft ze ook veel aandacht gegeven aan de oudere kinderen (koekjes bakken, tekenen) waardoor wij meer tijd hadden om te wennen aan en knuffelen met ons jongste kindje."

– Anna, maart 2023

"We hebben twee keer een ontzettend fijne kraamweek mogen ervaren met Kathinka. Aanwezig waar nodig, op de achtergrond waar nodig. Altijd al een stap vooruit gedacht. Ons in onze eigen waarde en regie latend. De tweede keer onze dochter zo leuk en fijn betrokken bij de zorg voor haar broertje, zodat ook zij een zachte landing had bij het grote zus worden. Lieve Kathinka, bedankt dat je ons twee keer bij stond bij de bevalling en de kraamweek. Een betere start voor ons gezin hadden we niet kunnen wensen!"

– Tessa Koning, maart 2023