Geboorteplan

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het kan fijn zijn om je zo voor te bereiden op de bevalling. Je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn, maar ook hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan tijdens de bevalling. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.

Samen met de verloskundige kun je bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren? Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.

Veelal is het geboorteplan op het moment van het intakegesprek met de kraamzorgconsulente nog niet geschreven. Je kunt het geboorteplan, wanneer je dit wenselijk vindt, achteraf met ons delen (via e-mail of per post). Zo kunnen wij je wensen ook bespreken met de kraamverzorgende.

"Tip voor de partner: Al kun je het baren niet overnemen van jouw vrouw, wel kun je haar hier enorm in steunen. Door op de hoogte te zijn van het geboorteplan kun jij haar helpen haar grenzen te bewaken."

Ervaringen

"Ontzettend goede zorg ontvangen via Koru kraamzorg. Ondanks dat het een drukke periode was met veel bevallingen heeft Koru haar uiterste best gedaan om snel zorg voor ons te regelen. Ze communiceerden hier heel goed over. Over beide kraamverzorgers ben ik zeer tevreden. Erg lief en kundig allebei en eentje was er vijf dagen op rij dus daar kan ik nog wat meer over zeggen: ze heeft echt passie voor haar vak! Echt mooi om te ervaren! Dank voor alle goede zorgen en we gaan je missen!"

– Evelien, maart 2024

"We kijken terug op een prachtige derde kraamweek met Koru! Wij en de kinderen voelden ons meteen weer op ons gemak bij Mirjam. Ze zorgt goed voor iedereen en past zich naadloos aan bij het gezin. Dank voor alles en we kijken uit naar de babymassage!"

– Simone, februari 2024

"We hebben de kraamzorg als zeer prettig ervaren. Er was een super klik met José en ook met ons zoontje van 3. We hebben alle ruimte ervaren om ons ding te doen en José voorzag ons van goed advies waar nodig."

– Silke, januari 2024