Geboorteplan

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het kan fijn zijn om je zo voor te bereiden op de bevalling. Je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn, maar ook hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan tijdens de bevalling. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.

Samen met de verloskundige kun je bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren? Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.

Veelal is het geboorteplan op het moment van het intakegesprek met de kraamzorgconsulente nog niet geschreven. Je kunt het geboorteplan, wanneer je dit wenselijk vindt, achteraf met ons delen (via e-mail of per post). Zo kunnen wij je wensen ook bespreken met de kraamverzorgende.

"Tip voor de partner: Al kun je het baren niet overnemen van jouw vrouw, wel kun je haar hier enorm in steunen. Door op de hoogte te zijn van het geboorteplan kun jij haar helpen haar grenzen te bewaken."

Ervaringen

"Michelle was ronduit fantastisch. Zoveel passie, kunde en zorgzaamheid. Wij zijn ontzettend tevreden over de kraamweek en gaan met vertrouwen de toekomst tegemoet."

– Liza, september 2022

"We zijn ontzettend dankbaar dat we Jolien van Koru als kraamverzorgster bij ons thuis mochten ontvangen. Ze heeft voor de beste start gezorgd die we ons maar konden wensen. Niet alleen was ze heel lief voor ons kleintje, ook hebben wij zelf alles van haar mogen leren op een hele fijne en gezellige manier."

– Eva, september 2022

"Koru heeft ons enorm ontzorgd in deze bijzondere tijd van ons leven. Corina voelde goed aan wanneer er behoefte was aan sturing en wanneer er behoefte was aan rust. We werden door haar in de watten gelegd en positief gestimuleerd en aangemoedigd in onze verkenning van onze zoon en alles wat daarbij hoort. Alle informatievoorziening was digitaal en soms ook hardcopy, fijn om dingen terug te kunnen lezen. Wij kijken terug op een onvergetelijke week!"

– Ilse, september 2022