It's a boy! It's a girl!

Kraamtijd

Na 9 maanden wachten is het eindelijk zo ver, jullie kunnen je baby in de armen houden en het nieuwe gezinslid beter leren kennen.

De eerste dagen na de bevalling zijn een leuke tijd, waarin jullie volop van de baby kunnen genieten. Het kan ook een vermoeiende tijd zijn, omdat je door de nachtvoedingen en soms door krampjes van de baby minder slaapt dan je gewend bent. En het kan een tijd vol wisselende gevoelens zijn, jullie zijn dolblij, maar de hormonen kunnen ook opspelen, jullie ervaringen van de bevalling moeten een plekje krijgen en je kan last van je borsten of evt. hechtingen hebben.

Begeleiding tijdens de kraamtijd

De eerste acht dagen begeleidt de kraamverzorgende samen met de verloskundige het nieuwe gezin. De belangrijkste taak van de kraamverzorgende tijdens de kraamtijd is de verzorging van moeder en baby, het geven van voorlichting over bijvoorbeeld borstvoeding en het beantwoorden van al jullie vragen.

De kraamverzorgende beschikt over grote kennis en ervaring op het gebied van babyverzorging. Zij probeert het zelfvertrouwen van de nieuwe ouders te versterken. Daarnaast verricht zij licht huishoudelijk werk en ontvangt het bezoek. Zo nodig verzorgt zij de overige familieleden.

Contact met de verloskundige

De kraamverzorgende heeft een begeleidende en signalerende taak. Bij twijfel over de conditie van moeder of kind belt zij direct de verloskundige. De kraamverzorgende en de verloskundige vormen zo samen een hecht team. De verloskundige komt tijdens het kraambed meerdere keren langs. 

We hebben zeer fijne kraamdagen gehad