KORU 0016 PS1 A8844

"Elke dag de liefdevolle aandacht en zorg voor jou, de baby en je gezin!"


Kraamtijd

Na maanden wachten is het zo ver ... de baby is geboren! Eindelijk kun je je kindje in de armen houden en het nieuwe gezinslid beter leren kennen.

De eerste dagen thuis na de bevalling is het een bijzondere en mooie tijd waarin jullie volop van de baby kunnen genieten. Het kan ook een vermoeiende tijd zijn. Door de nachtvoedingen en soms door krampjes van de baby slaap je misschien wel minder dan je gewend bent. Of kan je last hebben van fysieke ongemakken door stuwing of eventuele hechtingen. En het kan een tijd vol wisselende gevoelens zijn. Je bent dolblij, maar de hormonen kunnen ook opspelen en met tranen gepaard gaan. De ervaringen van de bevalling moeten een plekje krijgen.

Onze kraamverzorgende is er dan voor jou en je gezin om met de liefdevolle aandacht en zorg er voor jullie een goede start van te maken!

Kraamverzorgende

De eerste acht dagen begeleidt de kraamverzorgende het nieuwe gezin. De belangrijkste taak van de kraamverzorgende tijdens de kraamtijd is de verzorging van moeder en de baby, het geven van voorlichting over bijvoorbeeld voeding voor de baby en het beantwoorden van al jullie vragen. De kraamverzorgende beschikt over grote kennis en ervaring op het gebied van babyverzorging. Zij probeert het zelfvertrouwen van de nieuwe ouders te versterken. Daarnaast verricht zij licht huishoudelijk werk en ontvangt het kraambezoek. Zonodig verzorgt zij de overige gezinsleden.

De kraamverzorgende heeft ook een signalerende taak. Zij zal aan de verloskundige rapporteren hoe jij en de baby het maken op de momenten als de verloskundige langs komt tijdens het kraambed. Bij twijfel over de conditie van moeder of kind belt zij direct de verloskundige. De kraamverzorgende en de verloskundige vormen zo samen een hecht team in de zorg voor moeder en kind.

De huishoudelijke taken van de kraamverzorgende zijn afhankelijk van het aantal zorguren waar je voor gekozen hebt en/of zult ontvangen. Deze taken zijn primair gericht op het waarborgen van de hygiëne die nodig is om infecties bij moeder & kind te voorkomen.

Taken

  • Observeren & verrichten medische controles moeder (temperatuur, pols, eventuele hechtingen, baarmoederstand, vochtbalans, toiletgang)
  • Observeren & medische controles baby (temperatuur, gewicht, voeding, plas- en poepluiers, naveltje)
  • Voeding van de baby (begeleiding bij borst- en/of flesvoeding, informatie)
  • Verzorging moeder
  • Verzorging baby
  • Informatie en instructie geven aan de ouders over de zorg voor de baby

  • Hygiëne van de kamers (bedden, stofzuigen)
  • Wassen van beddengoed en kleding
  • Ontvangst kraamvisite
  • Rapporteren in kraamdossier van observaties, adviezen en gemaakte kraamzorgafspraken
  • Overdracht aan de JGZ
  • Rapportage aan de verloskundige
  • Begeleiden, verzorgen en betrekken van overige kinderen
  • Mogelijk van school of crèche halen van oudere kinderen of een boodschapje doen (wel op loopafstand, per auto of fiets behoort niet tot de taak van de kraamverzorgende)
  • Afsluiten van de kraamzorg (urenregistratie & evaluaties)


Ook als je bevallen bent van een meerling dan zal de kraamverzorgende voor jou en de kindjes zorgen en de bovengenoemde taken uitvoeren. Je hebt recht op extra uren kraamzorg. Tijdens het intakegesprek zal de kraamconsulente dit met jou bespreken.

"We zijn er tijdens de bevalling & kraamtijd ook voor de partner!"

Partner

Tijdens de kraamweek zal je vrouw moeten herstellen van de bevalling door haar rust te nemen. Als partner kun je haar hierbij helpen door, vooral in de eerste dagen, taken van haar over te nemen en haar extra in de watten te leggen. Maar ook jij hebt net een kind gekregen en bent in een nieuwe fase van je leven terecht gekomen.

Al heb je geen fysiek herstel, toch is het een hele intensieve ervaring. De kraamverzorgende is er daarom ook voor jou om ervoor te zorgen dat jij je rust kunt pakken overdag. Zij maakt van de kraamweek graag een feestje voor het hele gezin!

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Wil je meer weten over geboorteverlof? Lees verder

Aangifte

Lees verder

Hielprik & Gehoortest

Lees verder

Jeugdgezondheidszorg

Lees verder
Ervaringen

"Zeer goed maar kort door ziekenhuisopname"

– Kirsten, september 2024

"Voor de 3e keer geholpen door Koru kraamzorg. Gerda heeft ons helemaal ontzorgd en betrok de andere kinderen goed. Ook had ze bruikbare tips en luisterde ze goed naar onze wensen. Heerlijke week gehad!"

– Hanna, augustus 2024

"Als heel erg prettig en ontzorgend.."

– Simone, oktober 2024