Bevalling

Thuisbevalling

Wanneer je thuis gaat bevallen, komt de kraamverzorgende bij de bevalling de verloskundige assisteren. Om thuisbevallingen goed te ondersteunen, is er deskundige en kwalitatieve begeleiding nodig. Zo zijn onze kraamverzorgenden allemaal gekwalificeerd om de assistentie te verlenen bij een thuisbevalling.

De kraamverzorgende is soms al enige tijd voor de geboorte van de baby aanwezig. Zij zet alles klaar voor de bevalling, ondersteunt je bij de weeën en assisteert de verloskundige.

Na de bevalling helpt ze je met het verzorgen van jouw baby, de eerste voeding en het opruimen van de kamer waar jij bent bevallen.

Wil je thuis bevallen in een bevalbad? Ook dan assisteert de kraamverzorgende bij de bevalling. Je bent wel zelf verantwoordelijk om samen met jouw partner/mantelzorgers het bad op te zetten en te vullen. En na afloop van de bevalling geldt dit ook voor het legen en opruimen van het bad.

Ziekenhuisbevalling

Bij een poliklinische bevalling krijg je begeleiding van een kraamverzorgende van het ziekenhuis en assisteert zij de verloskundige bij de bevalling.

We willen je vragen om contact met ons op te nemen zodra bekend is hoe laat je thuiskomt. Wij zorgen er dan voor dat je op de zorg van Koru Kraamzorg kunt rekenen zodra jullie thuiskomen.

"Weet dat naast de verloskundige, gynaecoloog of kraamverzorgende, de meeste vrouwen veel steun ervaren van hun partner. Door rust te bewaren en er te zijn, bied je als partner een veilig gevoel!"

Opstartzorg

Als je bent bevallen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum wil je graag zo snel mogelijk na je bevalling naar huis. Wij geven op dezelfde dag van ontslag uit het ziekenhuis zogenaamde 'opstartzorg'. De kraamverzorgende helpt je met de voeding van je baby, ze voert controles uit, vertelt je hoe je de baby in het bedje moet leggen en geeft je tips en adviezen. De opstartzorg is minimaal 3 uur. De volgende dag start hervat de kraamverzorgende de dagelijkse zorg.

Indien ontslag uit het ziekenhuis volgt tussen 18.00 uur 's avonds en 08.00 uur 's ochtends, dan ontvang je instructies vanuit het ziekenhuis om de avond/nacht alleen met de baby door te komen. Tevens is Koru Kraamzorg telefonisch bereikbaar bij vragen. Mocht er toch een medische indicatie zijn voor opstartzorg in de avonduren en de nacht, dan komen wij uiteraard. Lees ook Tips voor de eerste 24 uur

Ziekenhuistas

Lees verder

Geboorteplan

Lees verder

Couveuse nazorg of Uitgestelde kraamzorg

Lees verder
Ervaringen

"

Ontzettend fijn. Na een zware bevalling van een tweeling kwamen we na een aantal dagen ziekenhuis thuis. Niet lang daarna belde Mirjam aan. Sindsdien heeft ze voor mijn gevoel geen moment stil gezeten. Voor ons als ouders heeft ze goed gezorgd (zorgen dat we aten en extra bij konden slapen) en natuurlijk een stoomcursus baby verzorging gegeven. Ze gaf ons een veilig gevoel met haar kennis en instelling waardoor wij vragen durven te stellen en onzekerheden te uiten. Na de kraamperiode waren wij klaar om zelf voor onze tweeling te zorgen.

"

– Aurin Hogers-Smout, april 2023

"We hebben twee keer een ontzettend fijne kraamweek mogen ervaren met Kathinka. Aanwezig waar nodig, op de achtergrond waar nodig. Altijd al een stap vooruit gedacht. Ons in onze eigen waarde en regie latend. De tweede keer onze dochter zo leuk en fijn betrokken bij de zorg voor haar broertje, zodat ook zij een zachte landing had bij het grote zus worden. Lieve Kathinka, bedankt dat je ons twee keer bij stond bij de bevalling en de kraamweek. Een betere start voor ons gezin hadden we niet kunnen wensen!"

– Tessa Koning, maart 2023

"We hebben een zeer prettige kraamperiode gehad. In het begin had de baby wat moeite met goed leren drinken. De kraamzorg heeft verschillende opties aangedragen en alles na overleg uitgeprobeerd. Toen dit eenmaal goed liep heeft ze ook veel aandacht gegeven aan de oudere kinderen (koekjes bakken, tekenen) waardoor wij meer tijd hadden om te wennen aan en knuffelen met ons jongste kindje."

– Anna, maart 2023