JGZ

Jeugdgezondheidszorg

Koru Kraamzorg werkt samen met alle organisaties in de geboortezorg in de regio Utrecht om de best mogelijke zorg te geven aan jou en je baby. Aan het einde van de kraamweek dragen wij de zorg over aan de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Misschien ken je het ook als Centrum Jeugd & Gezin of het Consultatiebureau.

De kraamverzorgende zal samen met jou een formulier opstellen met punten die voor de overdracht van de JGZ van belang kunnen zijn. Dit formulier wordt op beveiligde wijze na jouw goedkeuring digitaal gedeeld met de JGZ. En mocht het nodig zijn om het overdrachtsformulier mondeling toe te lichten, dan komt de JGZ langs voor een bezoek aan huis.

De JGZ kijkt graag met je mee naar de groei & ontwikkeling van je baby. Je kunt bij hen terecht met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. En zij denken graag met je mee om problemen op deze gebieden te voorkómen. Dit gebeurt grotendeels na de kraamtijd, maar ook tijdens de zwangerschap kun je indien nodig al bij de JGZ terecht.

Rond de tweede week na de geboorte van je baby zal de JGZ contact met je opnemen voor een eerste kennismaking bij jou thuis. Ook je partner is daarbij welkom. Daarna zullen jullie worden uitgenodigd voor een afspraak op het consultatiebureau.

Woon je in de gemeente Utrecht dan ontvang je zorg van het Centrum voor Jeugd & Gezin Utrecht. Alle overige inwoners van de provincie Utrecht ontvangen zorg van GGD regio Utrecht.

Ervaringen

"We hebben een zeer prettige kraamperiode gehad. In het begin had de baby wat moeite met goed leren drinken. De kraamzorg heeft verschillende opties aangedragen en alles na overleg uitgeprobeerd. Toen dit eenmaal goed liep heeft ze ook veel aandacht gegeven aan de oudere kinderen (koekjes bakken, tekenen) waardoor wij meer tijd hadden om te wennen aan en knuffelen met ons jongste kindje."

– Anna, maart 2023

"

Ontzettend fijn. Na een zware bevalling van een tweeling kwamen we na een aantal dagen ziekenhuis thuis. Niet lang daarna belde Mirjam aan. Sindsdien heeft ze voor mijn gevoel geen moment stil gezeten. Voor ons als ouders heeft ze goed gezorgd (zorgen dat we aten en extra bij konden slapen) en natuurlijk een stoomcursus baby verzorging gegeven. Ze gaf ons een veilig gevoel met haar kennis en instelling waardoor wij vragen durven te stellen en onzekerheden te uiten. Na de kraamperiode waren wij klaar om zelf voor onze tweeling te zorgen.

"

– Aurin Hogers-Smout, april 2023

"We hebben twee keer een ontzettend fijne kraamweek mogen ervaren met Kathinka. Aanwezig waar nodig, op de achtergrond waar nodig. Altijd al een stap vooruit gedacht. Ons in onze eigen waarde en regie latend. De tweede keer onze dochter zo leuk en fijn betrokken bij de zorg voor haar broertje, zodat ook zij een zachte landing had bij het grote zus worden. Lieve Kathinka, bedankt dat je ons twee keer bij stond bij de bevalling en de kraamweek. Een betere start voor ons gezin hadden we niet kunnen wensen!"

– Tessa Koning, maart 2023